Ваканция

Оригинално заглавие: Vacation

Премиера: 28 август 2015г.

Режисьор: Джон Франсис Дейли

Сценарий: Джон Франсис Дейли, Джонатан Голдщайн

В ролите: Ед Хелмс, Крис Хемсуърт, Кристина Апългейт, Лесли Ман

Комедия, 99 мин.

Това е четвърта част от поредицата за фамилията, разказваща историята на следващото злополучно пътуване. Джонатан Голдщайн и Джон Франсис Дейли отбелязват режисьорският си дебют.

Ръсти Грисуолд (Ед Хелмс) споделя доста отчуждени отношения със съпругата си, Деби (Кристина Апългейт), и двамата им сина – срамежливият и тревожен по-голям син, Джеймс (Скайлър Гисондо), и жестокият и подъл малък син, Кевин (Стийл Стебинс). Завистта към ваканцията на приятелското семейство, Джак (Кийган-Майкъл Кий) и Нанси (Реджина Хол), която са прекарали в Париж, го кара да стартира ежегодното пътуване на семейството му до „любимия семеен увеселителен парк – Уейли Уърлд,“ точно като тази, която той прекара преди години с родителите си и сестра си, Одри Грисуолд (Лесли Ман). Какво би могло да се обърка?

Към 30 август 2015г., Ваканция събра приходи от Северна Америка и останалите континенти, съответно $55 млн и $26,5 млн, с общи приходи от $81,5 млн срещу бюджет от $31 млн. Филма завърши на второ място в боксофиса след „Мисията невъзможна: Престъпна нация.“

Ваканция получи доста отрицателни отзиви от критиците. В Rotten Tomatoes е с рейтинг от 26%, на базата на 136 ревюта, със среден рейтинг от 4/10. Коментарите казват следното: „Заема основният сюжет от филма, който го е вдъхновил, но забравя чара, остроумието и сърцето, това е още един филм, воден от носталгия, който пропуска целта.“ В Metacritic има резултат от 34/100, на базата на 33 критики.

Нийл Гензлингър от New York Times изказа положителното си мнение за филма и даде висока оценка на героя на Кевин, казвайки: „Детето може и да даде не дотам положително отражение в боксофиса, но по един странен начин той въздига Ваканция, един много забавен филм.“ Крис Шашауати от Entertainment Weekly написа: „Новата Ваканция е по-добра, отколкото предполагах и не толкова забавна, колкото се надявах. Смешен на моменти, но веднага се забравя.“

Reviews

  • 6
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6.4

    Score