Топ 12 филми на ужасите, които не трябва да гледате сами – Част 1

Обичате ли да гледате страшни филми на ужасите, от които ви побиват тръпки? След като преминете през този списък от 12 филма на ужасите, може би ще съжалявате, че сте отговорили с „да“ на този въпрос.

Това са 12-те най-страшни филми за всички времена.

1. The Exorcist

The-Exorcist

The Exorcist е класически филм на ужасите и това не е случайно.

Историята на едно невинно момиченце, обладано от зъл демон, завладява публиката от пускането на филма през далечната 1973 г.

След като гледате филма, никога няма да забравите образа на обладаното детско лице, нито пък на неестествените позиции на тялото му.

Клаустрофобичния характер на обстановката – един обикновен семеен дом – прави ситуацията още по-зловеща. Също така помага отличната актьорска игра.

Очаквайте да се уплашите до глупост от този страховит филм, който кара публиката в продължение на повече от 40 години да се страхува да спи сама.

The Exorcist е базиран на романа на Уилям Питър Блейти, на база на чието творчество е са направени общо пет филма. Въпреки това, нито един от тях не може да се сравни с оригинала, който е номиниран за 10 награди Оскар.

Дори и без помощта на специални ефекти, филмът е достатъчно убедителен и реалистичен и съдържа някои спиращи дъха моменти, които плашат дори и най-коравите фенове на ужасите.

Дори и една от най-култовите сцени на филма, в която Регън се спуска по стълбите в изкривено положение, е била изрязана от оригинала. Това е така, защото конците, които държат актрисата, се виждат ясно на екрана. Те са отстранени с компютърен софтуер по-късно и сцената е включена в следващия релийз на филма.

2. Poltergeist

Poltergeist

Друг класически филм на ужасите е Poltergeist, който беше представен на публиката през 1982 г.

Ако все още не сте гледали този филм, тогава ще трябва бързо да го добавите към своя списък от неща за гледане през следващите няколко дни.

Може и да си мислите, че един филм, в който злото е напълно безлико, може да бъде толкова ужасяващ, но в действителност това само добавя към ужаса.

Можете лесно да разберете ужаса на семейството, когато обикновени битови предмети започват да се обръщат около тях. Просто се уверете, че имате компания, когато гледате филма. Ако го гледате сами, нищо чудно и нормалната среда във вашия дом да започне да ви се струва, че се движи.

Семейството от филма живее в идилична общност в Калифорния. Техният спокоен живот е нарушен, когато странни събития започват да се случват в дома им. Много хора вярват, че този филм е прокълнат, поради броя на смъртните случаи от реалния живот, които се появяват по време на изготвянето на филмите.

Актрисата, която играе най-голямата дъщеря Дана, е убита на 22-годишна възраст от нейния приятел. Най-малката дъщеря, Керъл Ан, е главният герой в продукцията и се играе от Хедър О’Рурк, която почина на 12-годишна възраст след усложнения, произтичащи от операция.

3. The Blair Witch Project

the-blair-witch-project-original

Когато беше пуснат през 1999 г., The Blair Witch Project събра колони от хора пред киносалоните, които искаха да видят за какво е целия този шум наоколо.

Както е случаят и при много други от страшните филми, режисьорът е осъзнал, че показването на страха на главните герои може да изплаши публиката много повече, отколкото показването на всякаква паплач от вампири, таласъми, върколаци, серийни убийци или каквото и да било друго на екрана.

Трудно е да се опише точно защо този филм е страшен, но почти сигурно ще прихванете страха, който струи от гласовете и очите на героите на екрана.

Истерията, заобикаляща филма, достигна такъв пик, че чак след това се твърдеше, че събитията на камерата действително са се случили.

В началото на филма на публиката се казва, че са свидетели на действително кадри, които са били открити някъде в някоя гора в САЩ. Много от феновете се подвеждат по вълнението и падат в капана на хитрата маркетингова стратегия.

Реалност или не, филмът е ужасно преживяване, което поставя зрителя право в разгара на действието. Почти е невъзможно да не чувствате симпатия на главните герои, които са преследвани от зловещо присъствие, скрито в гората.

4. A Nightmare on Elm Street

Nightmare-on-Elm-Street

Серийният убиец Фреди Крюгер дебне в обикновен квартал, носейки терор и дори смърт на местното население – най-вече на тийнейджърите, които си мислят, че са в безопасност в леглата си.

Включвайки младия Джони Деп, този филм всява страх в цяла Америка от момента, когато беше пуснат през 1984 г.

Филмът е пресъздаден през 2010 г., но в много отношения оригиналът е по-зловещ. Гледката на деформираното лице на Крюгер може лесно да ви накара да се изпотите и да не можете да повярвате, че такъв ужас може да бъде създаден само с помощта само на грим.

Без значение колко сте уморени, след като сте гледали този филм на ужасите, няма да искате да отидете в леглото си. Какво може да бъде по-страшно от мисълта, че има чудовище, което идва за вас, докато спите?

Филмът се превърна в хорър класика и продължава да плаши публиката, независимо на каква възраст е тя.

Фреди оглавява почти всяка класация на най-страшните герои от филми и се превърна в символ на терора за много хора, които израстват по време на 80-те години.

Всичките деца от Елм Стрийт сънуват един и същ кошмар, включващ ужасяваща фигура с остри като бръснач пръсти. След като едно от децата е убито, докато спи, родителите бавно започват да осъзнават, че една ужасна тайна от миналото е на път да се завърне, за да ги преследва чрез децата им.

5. The Sixth Sense

THE SIXTH SENSE

Коул вижда мъртви хора и тази необикновено способност измъчва бедното дете до точка на пречупване.

Може ли д-р Кроу да помогне на уплашеното малко дете да контролира духовете, които го използват като връзка със света на живите?

Може ли Коул някога отново да бъде нормален? Подобно на Екзорсиста, използването на малко дете като канал за голямо зло увеличава драстично зловещината на филма.

The Sixth Sense е направен през 1999 г. и се радва на голям успех сред търсещите страшни изживявания зрители от цял свят. Брус Уилис е в ролята на д-р Кроу, детски пхисолог, който преминава през брачни трудности. Съпругата му смята, че Кроу поставя работата си преди всичко останало.

Доведете си приятел, който да гледа филма с вас, защото със сигурност ще ви побият тръпки.

6. Hellraiser

Hellraiser

Hellraiser е странен филм. Главният герой е човек без кожа, който случайно се завръща от света на живите чрез брат си.

Той убеждава красива млада жена, която го е обичала, да му осигури необходимата кръв, за да се завърне напълно към живота.

Тя прави това като примамва хора в къщата си и след това да ги убива. След като гаджето й се съживява, филмът става наистина странен.

Ще трябва да гледате, за да разберете какво точно означава това.

ТОП 12 ФИЛМИ НА УЖАСИТЕ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТЕ САМИ – ЧАСТ 2