Терминатор: Генесис

Оригинално заглавие: Terminator Genisys

Премиера: 3 юли 2015г.

Режисьор: Алан Тейлър

В ролите: Джей Кей Симънс, Джай Кортни, Джейсън Клар, Арнолд Шварценегер

Екшън, приключенски, 126 мин.

Арнолд Шварценегер се завръща в ролята си на едноименния герой, заедно с Джейсън Кларк, Емилия Кларк и Джай Кортни. Сюжетът на филма следва войника Кайл Рийз (Кортни), който е във войната срещу Skynet, изкуствен интелект, който като цяло се стреми да унищожи човешката раса. В поредица от събития, подобни на Терминатора от 1984, Джон Конър (Джейсън Кларк), лидер на Съпротивата, изпраща Рийс назад във времето, от 2029 в 1984, за да защити майката на Конър, Сара Кунър (Емилия Кларк, звездата от Game of Thrones), която е мишена на Skynet. Въпреки това, след като Рийз пристига в миналото, той открива, че линията на времето е била променен, а Сара съвсем няма нужда от спасяване.

Филмът е пуснат от Paramount Pictures на 1 юли 2015 г., в стандартен цифров формат, RealD 3D и IMAX 3D. Терминатор: Генесис не беше добре приет от критиците, които са намерили историята и изпълнението за незадоволителни, макар че беше похвалено завръщането на Шварценегер. Той събра над $ 352 милиона в световен мащаб и е предназначен да бъде първата от трилогия, с последващи дейности, планирани за 2017 г. и 2018.

Rotten Tomatoes събра 199 мнения за филма, от които само 54 бяха положителни, като определи среден рейтинг от 4,7/10. Коментарите обобщават следното: „Затънал в своята объркана митология, Терминатор: Генесис не разполага с тематична дълбочина, концептуална интелигентност или визуални трепети.“ В Metacritic, своето мнение изказаха 41 души, от тях 24 са оценени като смесени, 12 като отрицателни и 5 положителни. Това даде на филма среден резултат от 38/100.

Джо Маргенщерн от The Wall Street Journal изказа отрицателно мнение за филма: „Това е най-лошият от всички възможни резултати.“ Майкъл Филипс от Chicago Tribune критикува филма, като заявява, че „това е просто бизнес и то скучен бизнес.“

Майкъл О‘Съливън от The Washington Post се изказа благоприятно, като посочи, че „Генесис се върна към това, което донесе успех на франчайза: не машината вътре в човека, а обратното.“ Марк Хюз от Forbes стигна по-далеч, наричайки много от негативните мнения „резултат от цинична носталгия,“ която „не вярва на промяната и изпреварва повала“ и смята ниските оценки в уебсайтовете за „абсурдни и незаслужено ниски.“

 

Reviews

  • 7
  • 7
  • 8
  • 6
  • 6
  • 6.8

    Score