Ловец на Лисици

Оригинално заглавие: Foxcatcher

Премиера: 14 ноември 2014г.

Режисьор: Бенет Милър

Сценарий: Е. Макс Фрай, Дан Фаутърман

В ролите: Чанинг Тейтъм, Ванеса Редгрейв, Сиена Милър, Марк Ръфало, Антъни Майкъл Хол, Стив Карел, Гай Бойд, Тара Сабкоф

Драма, биографичен, трилър, 130 мин.

Олимпийският златен медалист по борба Марк Шулц (Чанинг Тейтъм) тъне в неизвестност и бедност в Уисконсин, когато е поканен от богатия наследник Джон дю Пон (Стив Карел) да се премести в неговият пищен имот, за да сформира отбор и да тренира за Олимпийските игри в Сеул през 1988г. Шулц сграбчва възможността, нетърпелив да излезе от сянката на своят по-голям брат Дейв (Марк Ръфало), известен треньор по борба и златен медалист.

С огромните си финансови ресурси и притежанието на най-съвременните съоръжения за обучение, дю Пон се самоназначава за старши треньор на отбора, нетърпелив да спечели уважението на колегите си и одобрението на осъждащата си майка (Ванеса Редгрейв).

Динамиката между Шулц и дю Пон се задълбочава, когато Марк вижда благодетеля си във фигурата на баща. Но непостоянния характер и психологическата игра на дю Пон започват да тежат на нестабилното самочувствие на Марк, подкопавайки собствените му способности на тепиха. Когато пристрастието на дю Пон се измества върху брат му Дейв, който притежава авторитета и увереността, които липсват у дю Пон и Марк, триото тръгва към трагедия, която никой не би могъл да предвиди.

Въпреки, че действието във филма се развива до голяма степен на 800-акровата земя на дю Пон във Филаделфия, който сега е разорен, по-голямата част от филма е заснет в Питсбърг.

„Ловец на лисици“ бе номиниран за Златна палма на филмовият фестивал в Кан (2014г.), на който Милър спечели наградата за най-добър режисьор. Филмът получи три номинации за Златен глобус, включително за най-добър филм. Също така има пет номинации за Оскар, някои от които: за най-добър актьор за Карел, най-добра поддържаща мъжка роля за Ръфало и най-добър режисьор за Милър. Това бе първият филм с номинация за най-добър режисьор, но не и за най-добър филм от 2008г. насам, когато Джулиан Шнабел бе номиниран за „Скафандърът и пеперудата,“ две години преди Академията да разшири максималният брой на номинациите за най-добър филм на 10 филма. Филма получи признание от страна на критиците за играта на Карел, Тейтъм и Ръфало, както и за режисурата на Милър и за визуалният стил и тон на филма.

Reviews

  • 7
  • 8
  • 7
  • 6
  • 7
  • 7

    Score