Игра на Кодове

Оригинално заглавие: The Imitation Game

Премиера: 28 ноември 2014г.

Режисьор: Мортен Тилдум

Сценарист: Греам Мур

В ролите: Том Гудман-Хил, Тъпанс Мидълтън, Рори Кинер, Марк Стронг, Матю Гууд, Чарлс Данс, Кийра Найтли, Бенедикт Къмбърбач, Хана Флин

Драма, трилър, биографичен, 114 мин.

Игра на кодове е британска историческа драма, режисирана от Мортен Тилдум, базирана на биографията на „Алън Тюринг: Енигма“ от Андрю Ходжес (предходно адаптирана за пиеса и драма на BBC „Разбиване на Кода“). Бенедикт Къмбърбач е в ролята на Алън Тюринг, който разшифрова германските разузнавателни кодове за британското правителство по времето на Втората световна война.

Сценарият на филма оглави годишният „Черен списък“ за най-добър, непродуциран в Холувуд сценарий през 2011г. За тези, които не са запознати „Черният списък“ е селекция на качествени сценарии, които не са се сдобили с екранизация за определената година. Всеки един от тях събира определен брой гласове, според които заема определена позиция. „Игра на кодове“ бе едноличен лидер с цели 133 гласа през въпросната година, като за сравнение вторият в списъка бе с 84.

Компанията Weinstein придоби правата за филма за $7 млн през февруари 2014г., най-високата сума, плащана някога за правата на САЩ да разпространява филм от Европейският филмов пазар. Филмът беше пуснат през ноември миналата година.

Игра на кодове си извоюва невероятен търговски успех и одобрение на критиците. До април 2015г., филмът реализира приходи от $227 млн в световен мащаб, срещу бюджет от $14 млн, което го направи най-касовият независим филм за 2014г. Бе номиниран в осем категории на 87-мите награди Оскар, включително за най-добър филм, най-добър режисьор (Тилдум), най-добър актьор (Къмбърбач) и най-добра поддържаща актриса (Кийра Найтли). Филма спечели награда за най-добър адаптиран сценарий. Събра пет номинации на 72-те награди Златен глобус и бе номиниран в три категории на 21-те награди на Гилдията на актьорите. Също така получи девет номинации от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, включително за най-добър филм и изключителен британски филм, спечели наградата на зрителите на 39-тия Интернационален филмов фестивал в Торонто.

 

Reviews

  • 8
  • 8
  • 8
  • 8
  • 9
  • 8.2

    Score