Бърдмен, или Неочакваната Добродетел на Невежеството

Оригинално заглавие: Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Премиера: 17 ноември 2014г.

Режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту

Сценарий: Николас Джакобоне, Алехандро Гонзалес Иняриту, Александър Динеларис, Армандо Бо

В ролите: Ема Стоун, Ейми Райън, Андреа Райзборо, Майкъл Кийтън, Наоми Уотс, Едуард Нортън, Зак Галифанакис

Драма, комедия, 114 мин.

Избледнелият холивудски актьор Ригън Томсън (Майкъл Кийтън), известен с ролята си на супергероят „Бърдмен,“ работи върху амбициозна продукция за Бродуей, с която се надява да вдъхне нов живот на кариерата му, която е в застой. Рисковано е, но той се надява, че неговият творчески хазарт ще докаже, че е истински творец, а не просто фалирала филмова звезда. С наближаването на премиерната вечер, един от участниците е контузен и се налага Ригън да наеме актьор (Едуард Нортън), който със сигурност ще разклати нещата. Междувременно, Ригън трябва да се справи с приятелката си, дъщеря си и бившата си съпруга.

Въпреки, че сюжета на филма покрива целият двуседмичен период на предварителна работа, водещи до представянето на Бродуей, по-голямата част от филма е заснет „наведнъж.“ Mетод, който Иняриту замислил от самото начало и такъв, който изисква необичаен подход. Сценарият отнел две години, за да бъде написан, пост продукцията е била планирана в детайли, репетициите имали нужда от няколко седмици, а частите с най-малкo премеждия били отрязани. Филмът е заснет в Ню Йорк Сити, през пролетта на 2013г., с бюджет от $16,5 млн. Премиерата бе през следващата година, когато откри 71-ят Международен фестивал във Венеция през август.

Филмът събра повече от $103 млн в световен мащаб. „Бърдмен“ генерира бурни овации сред критиците и спечели Оскар за най-добър филм, както и за най-добър режисьор за Иняриту, най-добър оригинален сценарий и най-добро операторско майсторство, от общо девет номинации (заедно с „Гранд хотел Будапеща“ събраха най-много номинации на 87-мата церемония по връчването на наградите на Академията). Също така спечели награда за най-добър филм от Гилдията на американските продуценти, а актьорският състав бе отличен от Гилдията на актьорите в САЩ. На 72-те награди Злaтeн глобус „Бърдмен“ получи награда за най-добър актьор в мюзикъл или комедия (за Кийтън) и най-добър сценарий (за Алехандро Гонсалес Иняриту и екипа му).

амислилтелна работаъв, който изисква необичаен подход.от филма е заснет „ите, както и награда за най-добър актьор в мюзикъл или

 

Reviews

  • 8
  • 8
  • 7
  • 9
  • 7
  • 7.8

    Score