Филми, които си заслужава да гледаме на Великден…

Дните по Великден са свързани с ходенето на църква, облечени в най-новите ни дрехи, хубави моменти със семейството, пищни и претъпкани маси и не на последно място чукане с яйца. Естествено, че всичките тези емоции уморяват душата и тялото ни, и накрая всички колабираме на дивана пред телевизора. И когато неприятното чувство в корема от преяждане отмине, слагаме удобните домашни дрехи и се отдаваме на заслужен кино маратон. Филмите, чиято тематика малко или много се върти около Великден не са много, но при всички положения си заслужават. Ето някои от тях…

Исус от Назарет (1977)

Това е един от най-популярните филми по темата за Исус, който е излъчван многократно и по българската телевизия. Този мини телевизионен сериал с обща продължителност 382 мин. е сред най-високо ценените класически екранизации на Евангелието, която обаче не се отличава с особена оригиналност. Ролята на Исус се изпълнява от Робърт Пауъл, но филмът блести и с участието на още няколко звезди, като Клаудия Кардинале, Стейси Кийч, Лоурънс Оливие, Антъни Куин, Род Стайгър, Майкъл Йорк, Кристофър Плъмър и др. „Исус от Назарет” на Франко Дзефирели е силен, зрелищен филм, в който Робърт Пауъл представя Христос като „бяло платно, върху което публиката изрисува своята собствена представа.“

Евангелие по Матея ( 1964)

Шедьовърът на Пазолини показва една натрапчива, измършавяла фигура с проницателни очи, която е гневна и гибелна – един Спасител за народа – подхождащ много на режисьора, който бе марксист по убеждения. Неговият филм не проповядва, не възхвалява и не въздига – той документира. Участниците в него до един са непрофесионалисти, а типажите, обикновени хора в тяхната естествена среда. Всички са подбрани с невероятна точност, и това допринася още повече за достоверността на разказа. Използваните за музикален фон негърски госпел и песни на различни народи, съчетани с великолепно операторско майсторство, придават особена широта и епичност на филма. Неслучайно „Евангелието по Матея” е номиниран за „Оскар” в три категории и отличен със Специалната награда на журито от кинофестивала във Венеция през 1964г. Ролята на Исус се изпълнява от Енрике Ирасоки.

Страстите Христови (2004)

В този силен и прочут със своята жестокост филм Мел Гибсън вдъхва живот на евангелската история с безкомпромисния реализъм и суровата емоция на съвременното кино. Сценарият е създаден по текстове от библейските евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан. Любопитно е, че той е заснел филма си по същите места, където навремето е снимал и Пазолини. За нас като българи безспорно не е маловажен фактът, че в две от най-важните роли се превъплъщават български актьори – Христо Шопов и Христо Живков. Ролята на Исус се изпълнява от Джим Кавизъл.

Исус Христос Суперзвезда (1973)

Андрю Лойд Уебър и Тим Райс инжектират малко рокендрол в тази най-великденска история, която дълги години е хит на Бродуей. Тази филмова версия е режисирана през 1973 г. от Норман Джуисън и е с участието на Тед Нийли в ролята на Исус Христос. В общи линии, това е песенен разказ за историята на Исус, разказана от гледната точка на Юда Искариотски. Малко предупреждение – мелодиите са така завладяващи, че може да се усетите да си ги тананикате чак до Гергьовден..

Най-великата история на света (1965)

Тази велика великденска история е възродена от технологиите, защото вече може да я намерите и гледате с ярки и прекрасни цветове. Това е класически християнски разказ. Христос е изигран от Макс фон Сюдов, който разпръсква божието слово по човешката земя. Там ще видите и доста холивудски легенди като Сидни Поатие, Мартин Ландау, Чарлтън Хестън и много други. За тази прожекция си подгответе повече пуканки и разядки, защото филмът продължава 195 минути, а режисьорската версия е цели 260!

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *