6 филма, базирани на общи погрешни схващания

4. Double Jeopardy (Двойно убийство)

В Double Jeopardy (1999) Либи Парсънс (Ашли Джъд) е обвинена несраведливо за убийството на съпруга си. Тя получава следния правен съвет от свои приятел в затвора: Тъй като Либи вече е осъдена за убийството на съпруга си, тя вече може да го убие. Конституцията, която забранява на едно лице да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление, й пречи да бъде държана отговорна за деянието.

Въпреки че Либи вярва в това погрешно схващане, тя не би трябвало да го прави. Първо, приятелят й няма разрешение да практикува право. Второ, адвокатът на затвора не знае за какво говори тя

Конституционният адвокат и писател Джон У. Уайтхед обяснява нюансите на закона, както се отнася до ситуацията на Либи: „Прокурорът посочи конкретно време и място за престъплението. Ако тя всъщност убие съпруга си по-късно във филма, щеше да е в различен град и време, което щеше да го направи друго престъпление. Следователно, конституционните права нямаше да помогнат и тя щеше да бъде обвинена в убийство.

Вместо да убие съпруга си, Уайтхед казва, че Либи трябва да даде на властите доказателство, че съпругът й е жив. След това съдът ще отхвърли присъдата й.

Facebook Comments