6 филма, базирани на общи погрешни схващания

Филмите често са забавни, но не винаги са точни. Разбираемо, много режисьори са по-заинтересовани от създаването на драматични, вълнуващи филми, отколкото от предоставянето на точна информация. В края на краищата те са артисти, а не преподаватели.

Понякога сюжетът на драматичен филм зависи от погрешно схващане. Например, една жена, която обикновено използва само 10% от умствената си способност, може внезапно да използва всичките си умствени сили. Като гений за миг, способен да извършва чудесни подвизи, тя е много по-интригуваща от тази, която води обикновен живот.

Независимо дали е случайно или умишлено включено, погрешни схващания се появяват в различни филми.

6. Lucy (Люси)

Френският филм Люси (2014) се върти около идеята, че хората използват само 10% от мозъчния си потенциал. Люси, представена от Скарлет Йохансон, е млада американка, която живее в Тайпе, Тайван, когато гангстерите я отвличат и я принуждават да бъде муле. Когато случайно погълне част от незаконното вещество, с което контрабандира, тя се превръща в гений за момент с невероятни способности, които никога преди не е имала.

Предположението, че Люси може да развие суперсили, просто като използва 90-те процента от мозъка си, които нормално ще останат неизползвани, се основава на постоянната погрешна представа, че една десета от нашата потенциална мозъчна сила е всичко това, което обикновено използваме. На националната програма на общественото радио “ All Things Considered“, организирано от Ерик Вестервелт, неврологът Дейвид Ийгълман обсъжда погрешното схващане с Морган Фрийман, който играе проф. Самюъл Норман във филма.

Според Ийгълман, схващането, че използваме само 10% от мозъка си е погрешно. Той твърди, че мозъка ни работи на 100% през цялото време. Адриана Андерсън, изследовател от University of California в Лос Анджелис ,казва че човек, който използва 10% от мозъка си „ще бъде обявен за мъртъв”.

Ийгълман подозира, че митът продължава да се разпространява, защото хората искат да вярват, че могат повече от това, което показват.

Facebook Comments