Няколко неща, които не знаехте за Харви Уейнстейн

Той подкрепя Роман Полански

Роман Полански е номер 1 в списъка на най-обезпокоителните хомосексуални истории. Награденият режисьор е скандален, защото се е разминал с наказанието за сексуалната атака над 13-годишната Саманта Гайли през 1977 г.

През септември 2009 г., скоро след ареста на Полански в Швейцария, Харви Уейнстейн направи петиция, за да предотврати екстрадирането на Полански в САЩ, за да може да излежи 50 години затвор. По онова време компанията „Уайнстейн“ се отправи към холивудските големци, за да подкрепи Полански.

Според Уейнщайн „всеки режисьор трябва помогне да се реши тази ужасна ситуация“. Петицията събра подписите на Мартин Скорсезе, Уди Алън, Дейвид Линч и други.

В отворено писмо до The Independent, Уайнстейн си спомни „невероятната любов и обич, която хората имат към Полански “ и се позовава на твърденията като „така наречените престъпления“. С подкрепата на Тиери Фрема, филмовият директор в Кан Фестивал, Уайнстейн се опита да помилва Полански от тогавашния губернатор на Калифорния, Арнолд Шварценегер.

През октомври 2009 г. обаче Шварценегер реагира малко смътно, че „няма да третира положението на Полански по-различно от всеки друг. Не трябва да се третира по различен начин.“ Уайнстейн приключи писмото, като заяви: „Забравете за епохата на седемдесетте години и дали това е оправдано – това е грешка в правосъдието и правителството го прави изкупителна жертва”.

Facebook Comments