Разочароваща смърт на главни герои

Събрали сме ви шест филма, в които главният герой умира, без това да повлияе на развоя на събитията.

Обикновено смъртта на даден основен герой нанася огромен удар върху историята на филма. Тяхната смърт играе ролята на основен мотив за развитието на филма, както и за действията на останалите герои и дава на зрителя заключението, до което достига филма. Тези случаи на смърт обаче не влияят по никакъв начин на развоя на филма, въпреки че би било редно да го направят.

Боба Фет  –  „Завръщането на Джедаите“

boba-fett-dead-1-story-top

Никога не е имало герой с толкова голяма предистория, който да направи толкова малко в един филм. За първи път се появява в празничния специален епизод на Междузвездни Войни, но дебютът му на големия екран е във петия филм от поредицата „Империята отвръща на удара“. Той беше мистериозна фигура, нает от Дарт Вейдър за да залови Хан Соло и неговите съюзници. Тогава се случи невъзможното, Боба Фет наистина успя да изпълни мисията си. Появява се отново в началото на „Завръщането на Джедаите“ и точно тогава бива убит по възможно най-безинтересния начин.  Ослепеният Хан, без да иска го бута, като го праща в смъртоносната яма на чудовището  Сарлак и след това никой не го споменава. Може би ще си помислите че Хан или Чуи ще кажат поне „О, какъв късмет!“ Не, даже не се знае дали знаят че е станало. Защо дори са си правили труда да го включват във филма. Ако сцените, в които участва Боба Фет бъдат изрязани от Завръщането на Джедаите, дори няма да забележите.

Джаз – „Трансформърс“

Jazz_DyingAction

Когато за първи път обявават, че са започнали снимките на филма Трансформърс, феновете на франчайза бяха в екстаз. След това бе съобщено, че ще бъде режисиран от Майкъл Бей и всички тези фенове загубиха всякаква надежда. Филмите на Бей може да са много успешни, но също така са шумни и глупави. Перфектен пример за това колко малка роля реално имат героите във филма е именно смъртта на Джаз в първия филм от поредицата. По време на последния бой срещу злите Десептикони, Джаз бива разкъсан на две части от Мефатрон. Но това не е толкова голям момент. Случва се бързо и филма продължава да си тече. Лидерът на Аутоботите Оптимус Прайм бегло и за кратко споменава Джаз в края на филма, но освен него на никого сякаш не му пука. Дори когато Оптимус го споменава не изглежда тъжен. Като се осланяме на факта колко са дразнещи някои от другите Аутоботи, Оптимус трябва да е доста по-съкрушен от загубата на един от малкото НЕдразнещи.

Джони Кейдж – „Мортал Комбат: Унищожение“

Mortal-Kombat-Legacy-2-Johnny-Cage

Филми направени по видео игри, обикновено не излизат добри, но първата адаптация на Мортал Комбат беше доста близко до обратното. Да, не е шедьовър, не е забавен час и половина. Филмът прекрасно улавя смисъла на играта и включва и всички основни герои. Втората част обаче бе типичната адаптация на видео игра, затова трябва да отбележим,  че беше ужасна. Един от най-големите грехове е това, че Шао Кан убива Джони Кейдж в първата сцена на филма. Кейдж е един от трите основни герои от първия филм и това е човекът, който побеждава Горо в една от най-запомнящите се сцени. Но не оцелява в първите сцени на продължението. Още по-лошо е това, че всички го преодоляват толкова бързо. Соня му изкрещява името и след това филмът си продължава. Изглежда така, че режисьорите се опитват да покажат че Шао Кан е огромна заплаха след като убива един от основните герои. Ще си помислите, че успешната му инвазия на цяла планета за минути ще покаже именно това, но явно сценаристите не са имали същото виждане.

Циклопа – „Х-Мен 3: Последната битка“

X-Men-Cyclops

В комиксите, Циклопа е един от основните членове на Х-Мен. Той е един от първите ученици на Професор Х и обикновено е лидерът на отбора. Във филмите, Циклопа не получава поле за бляскава изява, особено във втората част на филма, където бива отвлечен и го няма в половината филм. Феновете предположиха, че ще играе голяма роля в третия филм, особено след като се обяви че историята ще се вътри около подобно на феникс възкресението на Джийн Грей. Циклопа игра огромна роля в тази история, но за жалост само в комиксите. Тогава Х-Мен 3 излиза и Циклопа умира извън екрана, в началото на филма. Също така, по никакъв начин не оказва влияние на самата история, вземайки предвид факта че никой не реагира на това. Очевидно един от най-старите и най-близките им приятели изчезва и Х-Мен просто си казват „Сигурно е умрял. Е, жалко. Имаме да вършим работа“.

Д-р Кинг Шулц – „Джанго: Без окови“

christoph-waltz-as-dr-king-schultz-in-django

За разлика от другите участници в статията, смъртта на д-р Кинг Шулц е доста голям момент във филма. Когато се случва, той и Джанго почти са успели да освободят Бромхилда от ръцете на Калвин Кенди – свиреп собственик на роби. За жалост, героите са хванати докато се опитват да измамят Кенди, който след това се опитва да си изкара солидна сума пари от Шулц и Джанго. Можеше и да се измъкне, но Кенди просто си играе с късмета си като кара Шулц да му стисне ръката, за да сключат сделката. Обиден Шулц застрелва Кенди и започва една от най-бруталните престрелки във филма, по време на която Шулц веднага бива убит. Това което искаме да каже е, че Джанго става доста по-успешен отколкото преди. Когато Джанго се връща в плантацията, лесно се справя с хората на Калвин Кенди. Факта че е останал сам не го проваля. Все едно Шулц е там просто, за да казва речи с немски акцент.

Дюк – „G.I. Joe:Retaliation“

gijoe

Както Трансформърс, така и G.I.Joe е една успешна анимация на 80-те години. Парамаунт опитаха да пренесат франчайза на големия екран с „The Rise of Cobra,“  и въпреки че филма не беше толкова успешен, Парамаунт опитаха отново с продължението – „G.I.Joe:Retaliation,“  и общо взето уволниха по-голямата част от актьорите от първия филм. Единственото завръщане бе на Чанинг Тейтъм, играещ ролята си на Дюк, главния герой от първия филм. И беше леко шокиращо, когато го убиват в първите 20 минути на продължението. Той реално се появява във филма, за да покаже че първия филм съществува, но също така да покаже че продължението няма нищо общо с началото. След смъртта му името му е споменато един или два пъти. Заменен е от Скалата (Дуейн Джонсън), който играе ролята на Роудблок, но също така и играе ролята на Скалата. Това е разбираема смяна, но все пак Дюк заслужаваше повече от това, което получи.

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *