Забранени Филми по Света

Поведението и културата по света се менят постоянно и това, което изглежда шокиращо в едно десетилетие може да се окаже сравнително нормално в следващото. Ето и десет филма, които са били забранени в дадени части от света, дори и всички вече да са ги гледали. От класики за деца до такива спечелили Оскар, това е един интересен списък.

Тексаско клане (1974)

Един от най-известните филми на ужасите, които са излезли на големия екран, Тексаско клане бива забранен веднага в редица държави и оттеглен от кината в други, заради оплаквания от страна на публиката. С това е популярен и днес и точно с това помага за зараждането на един нов франчайз с такъв тип филми – слашър (филми на ужасите, в които има много показни убийства, кланета и т.н.).

Извънземното (1982)

Няма много филми, които да са по-безопасни и семейно дружелюбни от филма на Стивън Спилбърг Извънземното, но това не попречи на Швеция, Финландия и Норвегия да забранят филма за деца под 12 години, още когато излиза. Защо? Скандинавските власти интерпретирали филма като такъв, който изобразява родителите като врагове на децата и не искали това да се запамети в ума на децата.

Убийци по рождение (1994)

Необещаващата история за двама убийци на Оливър Стоун със сигурност не е за хората със слаби сърца, но вече не изглежда толкова дискусионен колкото, когато излиза за първи път. В средата на 90-те бива обвинен за серия от престъпления свързани с плагиатство и като за начало е забранен в Ирландия, след това излъчването му е било спряно и в Обединеното Кралство. А в Съединените Щати му дават R-рейтинг след редица отрязани сцени.

Животът на Браян (2006)

Филмът, който в днешно време е смятан за класическа комедия, преди време е преминал през редица препятствия и спорни дискусии, още когато излиза. Благодарение на непочтителното му отношение към Християнството, бива забранен в някои части на Великобритания и дори на местата, в които е излъчван бива упрекван от религиозната част от населението. Ирландия и Норвегия са други две страни, в които филма е спрян изцяло.

Сектор 9 (2009)

Още при излизането си на големия екран през 2009-та хита Сектор 9 бива забранен в Нигерия, защото местните власти смятат, че сюжета му носи расистки привкус. Нигерийците със сигурност не толерират идеята да се стига до предлагане на извънземните посетители храна, оръжия и проститутки в замяна на пари. От Sony Pictures казват че това е фантастика и няма никакъв замислен скрит смисъл, който нарочно да обиди който и да е.

Катастрофа (1996)

Не говорим за филма носител на Оскар през 2004, говорим за адаптацията на Дейвид Кронънбърг на книгата на Дж. Дж. Балард и историята за автомагистралните злополуки и копнежа за секс. Толкова директно и показно е описан филма, в който става въпрос и за секс, и за катастрофи, който влияе и на реалната обстановка в Обединеното Кралство. Затова от Уестминстъркия съвет забраняват излъчването на филма в западната част на държавата.

2012 (2009)

Повечето филмови маниаци най-вероятно гледат на този филм като добрата стара апокалиптична история, която можеш да гледаш седнал удобно с пуканки в ръка, но това далеч не е така в правителството на Северна Корея. Понеже тази година съвпада със сто годишнината от рождението на основателя на държавата Ким Ил Сунг, властите не искат да позволяват втълпяването, на каквито и да е мисли за края на света на населението.

Портокал с часовников механизъм (1971)

Опустошителната визия на Стенли Кубрик за бъдещето (взета от новелата на Антони Бриджес) първоначално е допуснат за показване във Великобритания, без да се режат сцени. Въпреки това след серия от престъпления свързвани със сюжета на филма, режисьорът сам спира филма от това той да бъде разпространяван. През следващите 30 години е било почти невъзможно да се намери копие от филма до смъртта на Кубрик през 1999 година.

Син жасмин (2013)

Кейт Бланшет може и да получи Оскар за ролята си на човек от висшето общество, но не всеки гледаше по този начин на Син жасмин: филмът бива забранен в Индия, защото правителството не харесва факта, че героите във филма палят цигари по време на филма. Страната настоявала тези сцени да бъдат съпроводени с предупреждения за опасност за здравето – Уди Алън отказва и филмът е забранен.

Дедпул (2016)

През 2016, планираното излъчване на Дедпул бива забранено в Китай. Всичко се случва месец преди световната премиера на филма, защото в Китай няма рейтинг система както в другите държави. Филмите трябва да бъдат одобрени за излъчване пред всякакъв тип публика преди да бъдат пуснати в кината. Резултата от това? Специални изрезки от филми, които да бъдат излъчвани в Китай. Въпреки това прекомерното насилие, голота и като цяло големият хаос в Дедпул са толкова важни за историята и сюжета на филма, че в Китай решават да пропуснат излъчването на „многознайкото“ в цялата страна. Жалко, защото като се замислим колко червено има в гардероба му.

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *