Филми Базирани на Реални Факти и Събития

10 филма, които не са за изпускане, за които не сте знаели, че са базирани на истински истории

Най-великото нещо на филмите е, че най-добрите от тях устояват теста на времето. И все пак, в някои ситуации, фактите за тези филми ни убягват, а в много случаи, много от днешните класики са вдъхновени от действителни събития.

Вярно, някои от тях са „по-вдъхновени“ от други и може да се поспори върху това какво в действителност означава „базирани на реална история.“ Понякога това е невероятно точна адаптация по книга, а в други случаи единственото реално нещо в тях е, че някой със същото име е съществувал, в някакъв момент на времето.

Филмите, които сме събрали тук са такива, за които сте чували преди, но може да не сте разбрали, че имат реални елементи в тях. В някои от тях фактите са доокрасени, докато в други реалната история е дори по-завладяваща.

„Добро утро, Виетнам“ (1987)

Dobro utro Vietnam

Едно от най-известните клишета на Робин Уийлямс е разбира се репликата му „Добро утро, Виетнам,“ която също е дала името на филм от 1987, който донесе на актьора първата му номинация за Оскар. Филмът, разказващ за Ейдриън Кронауър, един неортодоксален диджей, призован в армията, за да води ранно сутрешно радиошоу. Той разтърсва дотогавашния равен и скучен тон, като залива ефира с остроумия и с най-хипарските песни от своята родина.

Филмът всъщност е идея на Кронауър, а веднъж след като Уийлямс се включи, проектът бе ускорен, а останалото е история. Е, до някъде. Докато Кронауър бе диджей и „Добро утро, Виетнам“ бе неговата запазена марка, той не бе толкова голям бунтовник, какъвто го изкара филма. Всъщност, по-голяма част от филма бе променена, защото мениджърите на студийният проект не смятали, че опита на Кронуер е толкова вълнуващ.

И все пак, „Добро утро, Виетнам“ се превърна в една от най-добре познатите роли на Уийлямс и една от първите ми появи, с която да покаже актьорският си диапазон. Основата може да не е съвсем точна, но поне първоначалната предпоставка (донякъде) се корени в реалността.

„Звукът на музиката“ (1965)

Zvukyt na muzikata

„Звукът на музиката“ е една от най-добре познатите истории днес и филмовата версия дори спечели Оскар за най-добър филм. Макар, че бе добре познат факт, когато бе пуснат, с течение на времето много може да са забравили, че семейство Фон Трап е съществувало, въпреки че филма е променил някои неща за по-драматичен ефект.

А именно, финалната сцена, в която семейството бяга от нацистите като се катери в планините, никога не се е състояла. Вместо това, семейството се качва на влак от Австрия до Италия, и се установява във Вермонт, където отварят планински хотел. Макар, че това звучи като рецепта за лоша комедия, той всъщност е печеливш и все още е отворен и приема резервации.

„Заклинанието“ (2013)

zaklinanieto

Филмите на ужасите се справят доста добре в кината, а точно това се случи със „Заклинанието“ на Джеймс Уан през 2013г. Филмът разказва за съпрузите Едуард и Лорейн Уорън, които са паранормални следователи в реалният живот, а историята е базирана на един от техните добре познати случаи.

Мистерията се върти около Харисвил, Роуд Айлънд, в отдалечена фермерска къща, в която живее седемчленното семейство на Керълин и Роджър Перон. Керълин е убедена, че къщата е обладана от призрачни същества и твърденията й се превръщат в идеалната възможност за Едуард и Лорейн да изпробват всичките си техники и знания за връзка с отвъдното. От лов до обладавания, колониалната къща беше направо откачена. Варънс са прекарали години, изучавайки историите на Перънс и открили множество случаи на необяснима активност, които семейството се кълне, че са точно изобразени във филма. Разбира се, скептиците твърдят, че всичко е измислица, но обществото не изглежда да е твърде загрижено, т.к. филма лесно премина приходи от $100 милиона.

„Терминалът“ (2004)

terminalyt

През 2004 Том Ханкс и дългогодишният приятел/чест партньор Стивън Спилбърг си партнираха за „Терминалът,“ една история за мъж, хванат в капан на едно летище, след като в страната му избухва гражданска война. И отново, колкото и невероятно да е за един мъж, буквално живеещ на летището за продължителен период от време… това, също е базирано на действителни събития.

Мехран Карими Насери, един ирански бежанец е живял на парижко летище от 1988г. до 2006г. Насери искал да пътува до Англия от Белгия, преминавайки през Франция, но загубил документите си по пътя и заседнал. Това, което последвало е почти 20-годишна борба за неговата самоличност, докато френското правителство в крайна сметка не се смилило и се съгласило да му даде възможността да живее в тяхната страна. И все пак, той отказал да напусне и останал на летището, докато не се нуждаел от хоспитализация по неизяснени причини. След неговото освобождаване, той останал в страната, където той продължава да живее.

„Очите на скалите“ (1977, 2006)

ochite-na-skalite

Е, помните ли тези автомобилни пътувания, които сте прекарвали със семейството си, когато сте били дете? Това може да е един добър пример за това защо да не ги правите с децата си. През 1977г., Уес Крейвън вкарва „Очите на скалите“ в кината. Филмът (също преработен през 2006г.) бе за едно семейство, чиято кола се разваля в пустинята и е нападната от един клан на пещерни канибали. Изненадващо, носят се слухове, че се базира на реални лица.

Както разказва историята, филмът е вдъхновен от легендата за Александър „Суани“ Бийн, психопата начело на шотландски клан, който според сведенията е убил 1000 души, за да изхранят своето потомство. Бийн и компания създават капани за туристи, а след това ги атакуват. В крайна сметка, изчезванията привличат вниманието на крал Джеймс VI, който слага края на царуването на Бийн и избива цялото му семейство. Въпреки, че някои казват, че цялото нещо никога не се е случило и е клеветническа кампания на британците, много хора все още вярват в историята за „Суани.“ Независимо от това, Холивуд си служи доста добре с историята.

„50 първи срещи“ (2004)

50-first-dates

Помните ли удара на Свети Валентин на Адам Сандлър с „50 първи срещи“? Ако не, ще ви освежим паметта. Адам Сандлър играе мъж, който е влюбен в момиче, което има състояние, в което краткосрочната ѝ памет се изтрива всеки път, когато си ляга. Е, колкото и пресилено да звучи, оказа се че е базиран на действително ментално състояние.

Познато като много рядка форма на антероградна амнезия, разстройството е реално, а един от хората засегнати от него е Мишел Филпотс, която след два ужасни инцидента с мотор, се нуждае от табло с бележки, за да се движи в ежедневието ѝ.

Филпотс е женена, все пак, а нейният (много търпелив) съпруг ѝ напомня за техният живот заедно всяка сутрин като ѝ показва снимки от сватбата им. За щастие, двамата са били заедно преди инцидента, така че Филпотс има дългосрочни спомени за тях, просто нищо след 1994г.

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *