Топ 12 филми на ужасите, които не трябва да гледате сами – Част 2

Продължаваме с другите шест филма, които не ви препоръчваме да гледате сами.

Ако сте пропуснали първа част, може да я прочетете ТУК.

7. The Shining

theshining

В този ужасяващ филм, героят на Джак Никълсън полудява и започва да преследва семейството си в обитаван от духове хотел, опитвайки се да го убие.

Този страховит филм, направен през 1980 г., е базиран на романа на Стивън Кинг.

Някои от образите в този класически филм на ужасите са станали скандално известни в цялото общество, като например образа на умопомраченото лице на Никълсън, показващо се от дупка във вратата, която самият той направи с помощта на брадва.

Трудно ще успеете да извадите тези образи от съзнанието си, така че не очаквайте да спите добре, след като сте гледали този филм. Страшните ефекти не са и наполовина толкова страшни, колкото бавно изпадащото в лудост лице на Никълсън.

В поредица от смразяващи разговори със служители в хотела, публиката бавно започва да осъзнава в колко ненормален човек се е превърнал героя на Джак.

Зрителят е оставен да реши дали духовете в хотела са истински или просто плод на развинтеното въображение на Джак. Джак направи такова актьорско представяне, което му даде тласък на цялата кариера, а това е една от основните причини за успеха на филма.

8. The Texas Chainsaw Massacre

The-Texas-Chainsaw-Massacre

The Texas Chainsaw Massacre може да бъде описан като гор-фест, а не като зловещ филм, но това не означава, че няма да се уплашите.

В действителност, има силен психологически елемент към ужаса, който започва много преди кръвта да започне да се лее.

Направен през 1984 г., този филм е бил забранен в много страни, защото е бил счетен за отвратителен. Сега обаче всеки може да го види, стига да може да го понесе.

Този филм със сигурност не е за гнусливите, но ако можете да се справите с гледката на кръв без загуба на съзнание, тогава можете да усетите тръпката от този ужасяващ, но в същото време много интересен филм на ужасите.

Историята започва с невинно шофиращи в цяла Америка тийнейджъри, които решават да качат един стопаджия. Можете да се досетите в каква посока продължава историята оттук нататък, а ако не можете, можете да разберете като гледате филма.

9. It

stephen-king-IT

Романите на Стивън Кинг често са материал за страхотни филми на ужасите и този не е изключение.

На база на идеята за страховит клоун, който примамва децата далеч от безопасността, след което те никога не биват виждани отново, този филм може да обясни защо толкова много хора изпитват страх от клоуни.

Чудовището си играе със страховете на своите жертви, всявайки ужас във всички в града.

Филмът първоначално е бил излъчен като минисериал на ужасите, което е причината за дългата продължителност – почти три часа.

Класическата начална сцена показва малко дете, което е привлечено от клоун, който му обещава подаръци и лакомства.

След като брутално убива момчето пред брат му, злият клоун обръща вниманието си към останалата част от децата в града. Децата образуват група, известна като „Клубът на загубеняците“, което е препратка към позицията им на социални аутсайдери. Те правят пакт за унищожаване на клоуна.

Ще бъдат ли някога децата в града отново в безопасност?

Има само един начин да разберете и той е да се изправите пред ужаса на този филм и да го изгледате.

10. The Ring

The-Ring

Направен на база на японски филм, създаден само четири години по-рано, The Ring плени аудиторията при излизането си през 2002 г.

Превръщайки често приеманите с насмешка вирусни мейли в наистина ужасяващо явление, този филм разказва за една видеокасета, която заплашва да убие всеки, който не покаже лентата на някой друг в рамките на седем дни от датата на гледане.

Не е изненадващо колко бързо се разпостранява страхът и ужасът се увеличава с напредването на филма.

Филмът е отговорен за една от най-ужасяващите сцени, заснети някога в киното – тази на фигурата на момичето, което излиза от телевизионния екран… буквално.

Късометражният филм, който обещава да донесе смърт на всички, които го видят, се пуска по американските телевизии преди пускането на филма в опит да се генерира интерес към него.

Стратегията проработи и милиони развълнувани киномани се запътиха към киносалоните, за да видят какво е това видео, което са гледали. Този филм е първият от поредицата японски хорър филми, които са пресъздадени за англоговорящата публика.

Въпреки че голяма част от всетият страх е на психологическа основа, има и няколко кървави сцени. Подгответе се да се уплашите, ако решите да гледате The Ring.

11. The Grudge

the-grudge

Американските създатели на хорър филми обичат да правят римейк на японски продукции с американски актьори в главните роли.

Последвайки успеха на The Ring, филмът от 2004 г. The Grudge е още един пример за тази тенденция.

Във филма се разказва за медицинска сестра, изиграна от звездата Сара Мишел Гелар, която става свидетел на ужасяваща призрачна атака, докато се грижи за пациент с деменция.

С развитието на филма научаваме, че тези духове имат основателна причина за недоволството си срещу живите и че те са решени да продължат да тероризират живите хора.

Продуцентите са решили да базират филма си в Япония, за да добавят чувство на мистерия и изолация, което прави събитията да изглеждат дори още по-страшни. Филмът се основава на теория, че когато човек умира при жестоки обстоятелства, се ражда проклятие, което се прехвърля върху някой жив човек и след това причинява неговата преждевременна смърт.

Проклятието се превръща в един порочен кръг, който расте с всяка следваща жертва.

Филмът е впечатляващ римейк, който се отличава с отмъстителните духове, които ще останат с вас дълго след края на филма.

12. Phantasm

Phantasm

Връщаме се обратно в архивите за този филм от 1979 г., в която виждаме една загадъчна фитура, наречена интригуващо Високия мъж.

Тази зловеща фигура краде органи от погребални домове за своите собствени цели, които са толкова страховити, че не можете да си представите.

Изглежда никой не знае кой е Високият мъж, от къде идва и как може да се победи.

Този шантав филм ще ви завладее и държи до края му. Това е прекрасен пример за независимо кино, което успява да събере целия си бюджет от местни източници.

Повечето актьори, които се появяват във филма, са аматьори или неопитни актьори. Това прави филма още по-впечатляващ и със сигурност притежава свой собствен чар в тази ера на холивудски продукции.

Сценаристът и режисьор Дон Коскарели финансира по-голямата част от филма чрез дарения от приятели, семейство и местния бизнес. Phantasm има много награди от различни филмови фестивали. Да, страховит е, но си заслужава гледането. Пробвайте!

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *