Криминале

Оригинално заглавие: Pulp Fiction

Премиера: 14 октомври 1994г.

Режисьор: Куентин Тарантино

Сценарист: Куентин Тарантино, Роджър Айвъри

В ролите: Бър Стиърс, Джон Траволта, Ума Търман, Харви Кайтел, Тим Рот, Аманда Плъмър, Мария де Медейрос, Куентин Тарантино, Самюел Л. Джаксън

Криминален, Трилър, 154 мин.

Филмът е известен със своят еклектичен диалог, иронична смесица от хумор и насилие, нелинеен сюжет, както и множество кинематични алюзии и препратки към поп културата. Филмът има седем номинации за Оскар, включително за най-добър филм, а Тарантино и Айвъри спечелиха наградата на Академията за най-добър оригинален сценарий. Също така му бе присъдена награда Златна палма на Филмовия фестивал в Кан. „Криминале“ отбеляза търговски успех и спечели симпатиите на критиците, той възроди кариерата на Джон Траволта, който получи номинация за Оскар за главна мъжка роля, както и неговите колеги Самюел Л. Джаксън и Ума Търман.

„Криминале“ пресича сюжетните линии на мафиотите на Лос Анджелис, несъществени играчи, дребни престъпници и мистериозно куфарче. Значителната продължителност е посветена на монолози и случайни разговори, които разкриват чувството за хумор на героите и перспективите им в живота. Сюжетът, както в много други филми на Тарантино, представлява липса на хронологична последователност.

Необичайната структура и широкото използване на почит и имитация накараха критиците да го опишат като отличен пример за постмодерен филм, смятан от някои за черна комедия. „Криминале“ се смята за вдъхновение за много по-късни филми, които въплъщават различни елементи от неговият стил. Естеството на неговата разработка, маркетинг и дистрибуция, а и последвалата рентабилност, оказа невероятен ефект в областта на независимото кино. Смятан за културен вододел, влиянието на филмът е било усетено в няколко други медии и бе избран за най-добър филм за периода 1983-2008г. от Entertainment Weekly.

Facebook Comments

Reviews

  • 8
  • 9
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8.8

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *