Еверест

Оригинално заглавие: Everest

Премиера: 18 септември 2015г.

Режисьор: Балтазар Кормакур

Сценарист: Саймън Буфой, Марк Медоф

В ролите: Джейк Гиленхал, Сам Уортингтън, Кийра Найтли, Емили Уотсън, Робин Райт, Том Гудман-Хил, Мартин Хендерсън, Майкъл Кели, Джон Хоукс, Ванеса Кирби, Джош Бролин, Джейсън Кларк

Драма, Приключенски, Трилър, 121 мин.

Вдъхновен от невероятните събития около опита да бъде достигнат върха на най-високата планина в света, „Еверест“ документира внушаващо благоговение пътуване на две различни експедиции, срещнали препятствия отвъд границите на човешките им възможности при една от най-яростните снежни бури, срещани някога от човечеството. Издръжливостта им е тествана от най-суровите природни стихии на планетата, а алпинистите ще се изправят пред почти невъзможни препятствия, а мечтата на живота им ще се превърне в спираща дъха борба за оцеляване.

Режисьор на „Еверест“ е Балтазар Кормакур („Два патлака“, „Контрабанда“) и е продуциран от Тим Бивън и Ерик Фелнър от „Уъркинг Тайтъл Филмс“, Брайън Оливър и Тайлър Томпсън от „Крос Крийк Пикчърс“, а също от Ники Кентиш Барнс и Кормакур.

Продукцията „Еверест“ на „Юнивърсъл Пикчърс“ и „Крос Крийк Пикчърс“ – в сътрудничество с Уолдън Медия – е адаптирана за големия екран от Марк Медоф („Деца, забравени от бога“) и носителя на „Оскар“ Саймън Бофой („Беднякът милионер“).

Филмът е сниман в Непал, в подножието на Еверест, в Италианските Алпи и в студиото „Чинечита“ в Рим и студиото „Пайнуд“ в Обединеното кралство.

Филмът откри 72-рия Международен филмов фестивал във Венеция на 2 септември 2015г., а кино премиерата му бе преди няколко дни. „Еверест“ е базиран на реални събития от бедствието през 1996г. на връх Еверест и се фокусира върху опитите за оцеляване на две експедиционни групи, една от които е водена от Скот Фишър (Гиленхал), а другата от Роб Хол (Кларк).

„Еверест“ събра положителните отзиви на критиците и приходи от над $36 млн през първите му четири дни в кината.

 

 

Facebook Comments

Reviews

  • 7
  • 8
  • 7
  • 7
  • 9
  • 7.6

    Score




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *