Приказката за Принцеса Кагуя

Оригинално заглавие: The Tale of the Princess Kaguya

Премиера: 23 ноември 2013г.

Режисьор: Исао Такахата

Сценарий: Исао Такахата, Рико Сакагучи

Драма, фентъзи, анимационен, 137 мин.

Легендарният съосновател на студио „Гилби“ Исао Такахата, посещава отново най-известните народни приказки на Япония в този красив, ръчно рисуван шедьовър, отнел десетилетия за направата му. Прочутата история от X-ти век за възрастния берач на бамбук, който открил миниатюрно момиче в едно стъбло, се смята за най-стария запазен японски разказ. Кагуя расте и хубавее, много принцове я искат за жена, ала тя им поставя неизпълними задачи и всички се провалят. Дори императорът се влюбва в неземната ѝ красота, ала тя отказва да стане негова съпруга. Идва време, когато момичето трябва да се раздели със земното си семейство, защото „хората от Луната” я викат обратно при себе си (всъщност приказката си е съвсем реален средновековен sci-fi). Тя оставя дарове за императора и се възнася на небето. Отчаяният влюбен владетел иска да узнае коя е планината, която е най-близо до небосклона, и нарежда на войниците си да занесат на върха ѝдаровете на принцесата и там да ги изгорят – той не желае да се радва вечно на живота, след като не може да бъде с Кагуя. Според легендата именно думата за безсмъртие 不死 „фуджи” дава името на планината…

От студиото, което ни донесе „Отнесена от духове,“ „Моят съсед Тоторо“ и „Вятърът се надига,“ идва един мощен и завладяващ епос, който дефинира отново границите на анимираните истории и бележи триумфално своя пик, в рамките на невероятната кариера в киното на режисьора Исао Такахата.

Още през 2009 година Такахата споделя, че следващият му филм ще бъде за „престъплението и наказанието на една принцеса” и че историята ще следва фолклорни мотиви. Джо Хисаиши, който е композитор на над сто саундтрака и соло-албуми, е автор на музиката на филма (той работи по много, да не кажем всичките филми на Миязаки). Сценарият е дело на Такахата и Рико Сакагучи, а приказната история е първият филм на 78-годишния творец от 1999 година насам, ако не броим участието му през 2003 в „Winter Days” („Fuyu no Hi”), където само рисува. Аки Асакура ще даде гласа си на принцеса Кагуя; берачът на бамбук ще говори с гласа на известния японски актьор Такео Чии, който си отиде от този свят през лятото на 2012, но Такахата е запазил записа на ролята му.

Филмът събра овациите на критиците и бе номиниран за Оскар за най-добър анимационен филм.

Facebook Comments

Reviews

  • 8
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *