Солта на Земята

Оригинално заглавие: The Salt of the Earth

Премиера: 20 май 2014г.

Режисьор: Вим Вендерс, Жулиано Рибейро Салгадо

Сценариj: Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс, Дейвид Розе

В ролите: Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс, Себастиао Салгадо, Хюго Барбе, Жак Бартелеми, Лейла Салгадо

Документален, Биографичен, 110 мин.

Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист.

През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят, но има и обвинения, че фотографът експлоатира жертвите за собствената си облага. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

„Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят… Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората!”

Вим Вендерс

Филма бе избран да се състезава на филмовият фестивал в Кан, където спечели специална награда. „Солта на земята“ бе номиниран за Оскар за най-добър документален филм. Той спечели наградата на публиката на Международният филмов фестивал Сан Себастиан и наградата на публиката на Международният филмов фестивал Тромсьо. Също така спечели награда Цезар за най-добър документален филм.

Източник: cinefish.com

 

Facebook Comments

Reviews

  • 8
  • 8
  • 9
  • 9
  • 8
  • 8.4

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *