Българско Кино: Мъжки Времена

“Някога краденето на моми е било занаят. Не какъв да е занаят, а въпрос на чест и достойнство. За него се хващали най-силните, най-опитните и най-честните…”

По разказите “Мъжки времена” и “Сватба” на Николай Хайтов.
Сценарист Николай Хайтов
Режисьор Едуард Захариев
Оператор Радослав Спасов
Музика Кирил Дончев
Художник Ангел Ахрянов

В ролите: Григор Вачков, Мариана Димитрова, Велко Кънев, Павел Поппандов, Теофил Баделов, Георги Димитров, Никола Тодев и др.

Драма.
България, 1977г., 125 мин.

Такъв е Банко – горд планинец, комуто е възложено да открадне хубавата и трудолюбива мома Елица. Трябва да я отведе при мекушав и слабоват младоженец, който мисли, че може да притежава всичко срещу пари. Заедно с хората си Банко извършва кражбата. Но досегът с Елица, която се проявява като силна и свободолюбива личност, със собствено мнение и твръд характер, кара да трепне суровото мъжко сърце. И Елица много добре разбира какъв човек стои насреща й. Тя моли Банко да я вземе за себе си, да не я дава на онзи мухльо, за когото я е откраднал. Сърцето на Банко се свива. Той се отказва от възможността да бъде щастлив, но онова което е трябвало, вече се е случило. Самата природа си е казала тежката дума. След време съдбата отново среща Банко и Елица. Той отново се бие за нея и посреща куршума щастлив, че обича и е обичан.

Наградата за операторска работа на Радослав Спасов от Съюза на българските филмови дейци /1977/.
Голямата награда “Златен козирог” на актрисата Мариана Димитрова от Международния филмов фестивал в Техеран /1977/;
Наградата за мъжка роля на Григор Вачков и Наградата за женска роля на Мариана Димтирова от Фестивала на българския игрален филм – Варна /1978/.

 

Facebook Comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *