Камшичен удар

Оригинално заглавие: Whiplash

Премиера: 16 януари 2014г.

Режисьор: Деймиън Шазел

Сценарист: Деймиън Шазел

В ролите: Майлс Телър, Джейсън Блеар, Остин Стоуел, Пол Рейзер, Мелиса Беноист, Джей Кей Симънс, Тейлър Кимбъл, Кавита Патил

Драма, 105 мин.

Филма представя историята на Андрю Нюман (Майлс Телър), един амбициозен млад джаз барабанист, всеотдаен в преследването на мечтата си да се изкачи до върха на елитната музикалната консерватория. Преследван от провала на писателската кариера на баща си, Андрю жадува ден и нощ да се превърне в един от най-великите хора. Терънс Флетчър Джей Кей Симънс), един инструктор, известен, както с работата си като учител на таланти, така и с ужасяващите си методи, той ръководи най-добрата джаз формация в училището. Флетчър открива Андрю и прехвърля амбициозният барабанист в групата си, променяйки завинаги живота на младият мъж. Страстта на Андрю да постигне съвършенство бързо се превръща в мания, а безмилостният му учител продължава да го бута до ръба на способността му и здравият му разум.

„Камшичен удар“ е написан и режисиран от Деймиън Шазел, базиран на неговият личен опит в студио бандата в Принстън. Филмът имаше своя лимитирана премиера в САЩ и Канада на 10 октомври 2014г., като постепенно разширяваше аудиторията си в продължение на 24 седмици (до 26 март 2015г). През това време той събра $33 млн, срещу бюджета на продукцията от $3,3 млн.

На 87-те награди на Академията, „Камшичен удар“ спечели награда за филмов монтаж, смесване на звука и най-добра поддържаща мъжка роля за Симънс и бе номиниран за най-добре адаптиран сценарий и най-добър филм. На международният фестивал Сънданс 2014, той спечели голямата награда на журито и награда на публиката.

 

Facebook Comments

Reviews

  • 8
  • 8
  • 9
  • 8
  • 9
  • 8.4

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *