Юношество

Оригинално заглавие: Boyhood

Премиера: 19 януари 2014г.

Режисьор: Ричард Линклейтър

Сценарист: Ричард Линклейтър

В ролите: Итън Хоук, Елар Колтрейн, Патриша Аркет, Тамара Джолейн, Ник Краус, Джордан Хауард, Иви Томпсън, Мегън Дивайн

Драма, 159 мин.

Филмът на Ричард Линклейтър е разработван с една и съща група актьори, в продължение на над 12 години, от 2002-2013г. Той ни отвежда на невероятно пътешествие, епично и интимно, през радостта на детството, сеизмичните премествания на едно модерно семейство и самото течение на времето.

„Юношество“ върви по стъпките на 6-годишният Мейсън (Елар Колтрейн), по време на десетте години от живота му, с най-радикално колебание, преминава през познатия вихър на семейните премествания, семейните спорове, колебливи бракове, нови бракове, нови училища, първи любови, изгубени любови, добри времена, страшни времена и непрестанно разгръща смесица от мъка и чудеса. Но резултатите са непредсказуеми, един момент се преплита със следващият, вплетен в дълбокият личен опит на инцидентите, които ни оформят, когато растем и вечно променящата се природа на нашият живот.

Със започването на историята, замечтаните очи на Мейсън се изправят пред катаклизми: неговата всеотдайна, бореща се самотна майка Оливия (Патриша Аркет) решава да се премести с него и по-голямата му сестра Саманта (Лорелай Линклейтър) в Хюстън, точно когато липсващият им от дълго време баща се връща от Аляска, за да влезе отново в техният свят. И така започва непрестанният поток на живота. И все пак, през прилива на родители и доведени родители, момичета, учители и шефове, опасности, копнежи и творчески страсти, Мейсън изплува, за да очертае собственият си път.

Производството на филма продължи 12 години, с цел Линклейтър да направи филм за израстването. Проектът започва без завършен сценарий, само с първоначално написаните основни сюжетни линии и край. Линклейтър разработва сценарият по време на снимките, пишейки порцията от филма за следващата година, след като гледа кадрите от предходната година. Той включил в сценария промените, които видял във всеки актьор, като позволил на всички основни действащи лица да вземат участие в процеса на писане, като добавят своят житейски опит в историите на героите.

Премиерата на филма бе на международният фестивал Сънданс 2014, а в кината бе пуснат на 11 юли 2014г. „Юношество“ също се състезава на 64-ят международен филмов фестивал в Берлин, където Линклейтър спечели Сребърна мечка за най-добър режисьор. Филмът бе номиниран за пет награди Златен глобус, печелейки награда за най-добър филм – драма, най-добър режисьор и най-добра поддържаща актриса за Аркет. Също така получи шест номинации за Оскар, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра поддържаща актриса за Аркет, която тя спечели.

Facebook Comments

Reviews

  • 8
  • 8
  • 9
  • 8
  • 7
  • 8

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *