Американски Снайперист

Оригинално заглавие: American Sniper

Премиера: 27 декември 2014г.

Режисьор: Клинт Истууд

Сценарист: Джейсън Дийн Хол, Скот МакИвън, Джим ДеФеличе

В ролите: Ерик Клоус, Сам Джагър, Макс Чарлз, Брайън Халисей, Джейк Макдормън, Кайл Галнър, Люк Граймс, Сиена Милър, Брадли Купър

Екшън, биографичен, военен, 133 мин.

От режисьора Клинт Истууд идва „Американски снайперист,“ с участието на Брадли Купър, в ролята на Крис Кайл, чиито умения на снайперист го правят герой на бойното поле, с 255 убийства, 160 от които са официално потвърдени от Министерството на отбраната. Но в него има много повече от уменията му на снайперист.

Тюленът от военноморският флот Крис Кайл е изпратен в Ирак с една единствена мисия: да защити своите братя в армията. Неговата изключителна прецизност спасява безброй живота на бойното поле, а с разпространяването на историите за подвизите му, той си печели прякора „легендата.“ Въпреки това, репутацията му също расте и сред вражеските линии, като определят цена за главата му и го правят основна цел сред бунтовниците. Също така, той се изправя пред различен вид битка на домашният фронт – стреми се да бъде добър съпруг и баща, от другия край на света.

Филмът се базира на мемоарите „Американски снайперист: Автобиографията на най-смъртоносният снайперист в американската военна история“ (2012г.) от Крис Кайл, Скот МакИвън и Джим ДеФеличе.

Световната премиера на филма бе на 11 ноември 2014г. на фестивала на Американският филмов институт. Филмът се превърна в невероятен успех, със брутна печалба от $547 млн, правейки го най-касовият филм в САЩ за 2014г. ($350 млн), най-касовият военен филм за всички времена (без да се взема предвид инфлацията) и най-касовият филм на Истууд към днешна дата.

Филмът получи предимно положителни отзиви от критиците, с най-много похвали насочени към изпълнението на Купър и режисурата на Истууд, макар, че той привлече и някои противоречиви мнения за описанието, както на войната в Ирак, така и на Крис Кайл.

На 87-те награди на Академията, „Американски снайперист“ получи шест номинации, включително за най-добър филм, най-добре адаптиран сценарий и най-добър актьор за Купър. В крайна сметка спечели една награда за най-добър звуков монтаж.

 

Facebook Comments

Reviews

  • 7
  • 8
  • 7
  • 7
  • 8
  • 7.4

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *