Отвътре Навън

Оригинално заглавие: Inside Out

Премиера: 19 юни 2015г.

Режисьори и сценаристи: Пийт Доктър, Роналдо дел Кармен

Озвучен с гласовете на: Мария Илиева, Стефан Младенов, Петър Върбанов, Десислава Чардаклиева, Антоанета Бойчева, Петър Калчев, Вяра Коларова

Анимация, 102 мин.

Отвътре навън е компютърна анимация, производство на Pixar Animation Studios и се разпространява от Walt Disney Pictures. Филмът се развива в съзнанието на едно младо момиче, Райли Андерсен (озвучена от Антоанета Бойчева), което е водено от своите емоции – Радост (озвучена от Мария Илиева), Тъга (озвучена от Вяра Коларова), Страх (озвучен от Петър Калчев) , Бяс Лют (озвучен от Петър Върбанов) и Отврат (озвучена от Десислава Чадаклиева), които се опитват да да я преведат през живота, който се е обърнал с краката нагоре, след като Райли се мести с родителите си в нов град. Филмът е режисиран съвместно и в съавторство с Рони дел Кармен и продуциран от Йонас Ривера, с музика на Майкъл Гиачино.

Доктър за първи път е започнал разработването на Отвътре навън през 2009 г., след като забеляза промените в личността на дъщеря си, с нейното израстване. Продуцентите на филма се консултирали с многобройни психолози, включително Дачър Келтнър от Калифорнийският университет, Бъркли, който помогнал за преразглеждането на историята, като набляга на невропсихологичните констатации, че човешките емоции са отразени в междуличностните отношения и може да бъдат значително ръководени от тях.

След премиерата през май на 68-ия филмов фестивал в Кан, Отвътре навън е бил пуснат на 19 юни 2015 г., придружен в кината от кратък филм, Лава, режисиран от Джеймс Форд Мърфи. Критиците похвалиха вокалните изпълнения, концепцията му и трогателният сюжет. Филмът събра 90,4 милиона щатски долара в първия си уикенд – най-високият приход за оригинално заглавие, побеждавайки предишния рекорд, държан от Аватар (2009). Той събра над $ 689,00 милиона в световен мащаб срещу бюджет от 175 млн щатски долара.

Малко неочаквано, но напълно заслужено, в България премиерата на Отвътре навън изпревари лидера от миналия уикенд в кино премиерите – Джурасик свят и оглави боксофис класацията за изминалия уикенд. С близо 28 000 посетители и приходи от над 250 000 лева, анимацията се превърна в най-касовата премиера на Pixar до момента и втората най-гледана премиера на Дисни анимация в България след Замръзналото кралство. Филмът още е най-касовата анимационна премиера за годината до днес и втората най-касова анимация, която не е част от поредица, за България.

В световен мащаб уебсайта Rotten Tomatoes даде рейтинг на филма от 98%, базиран на 255 отзива, със среден рейтинг от 9/10. Коментарите гласят: „Иновативен, великолепно анимиран и с мощно движение, Отвътре навън е още едно изключително допълнение в библиотеката на съвременните анимационни класики на Pixar.“

Facebook Comments

Reviews

  • 9
  • 8
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8.8

    Score
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *